Czy wiecie jakie właściwości zdrowotne ma marchew, szczególnie ta ugotowana? Czy znacie inne kolory marchewki poza pomarańczowym, najbardziej rozpowszechnionym dzięki Holendrom?
Czy wiecie, że marchewka może być również biała, żółta czy fioletowa? A może wiecie skąd pochodzi?
Te i inne ciekawostki na temat tego popularnego warzywa, towarzyszyły nam podczas piątkowego dnia : „ Z marchewką w roli głównej”.

Z inicjatywy pielęgniarki szkolnej p. Małgorzaty Szatanek przy współudziale nauczycielek pań : Jadwigi Pilucik i Anny Sęk, zorganizowano w szkole prawdziwe marchewkowe święto. Każda klasa miała za zadanie nie tylko ubrać się w pomarańczowe barwy ale również przygotować potrawy z marchewką. Zaangażowanie, pomysłowość i kulinarne talenty przerosły nasze oczekiwania. Wśród wszystkich klas strojem wyróżniały się klasy nauczania zintegrowanego, szczególnie I b i III a.
Wszyscy uczniowie przygotowali różne marchewkowe ciasta, ciasteczka, babeczki, soki, sałatki , surówki, szaszłyki warzywne, musy i inne potrawy. Wszystko pięknie przygotowane i podane kusiło wyglądem i zapachem. Na stole dominował naturalnie kolor pomarańczowy.

Po zaprezentowaniu wszystkich potraw ustawiła się długa kolejna chętnych do degustacji. Wśród nich znalazł się nawet p. dyrektor Robert Słonina, który jak powiedział: Marchewki nie cierpi ?

Mogliśmy smakować marchewkowe specjały i dobrze się bawić.

Dziękujemy p. E. Ciechanowicz za warzywa do dekoracji, wszystkim rodzicom za pomoc
i zaangażowanie we wspólną pracę a wychowawcom za przygotowanie potraw i zdopingowanie uczniów do kulinarnej zabawy.
Mamy nadzieję, że dzięki takim inicjatywom nie tylko poznamy zasady zdrowego żywienia ale również odkryjemy przyjemność przygotowywania potraw.

                                                                                                  Jadwiga Pilucik

 

Galeria --->